Trzeźwość pracownika pod kontrolą
Trzeźwość pracownika pod kontrolą
Nowelizacja Kodeksu pracy objęła wiele istotnych kwestii, uwzględniając ważne zmiany. Jedną z nich jest wprowadzenie możliwości kontroli trzeźwości pracownika przez pracodawcę. O słuszności tych przepisów wypowiedziała się m.in. r. pr. Izabela-Dziubak Napiórkowska z Działu Prawa dla Biznesu w KKZ, w artykule „Czego brakuje w przepisach o kontroli trzeźwości”, który ukazał się w „Pulsie Biznesu”.
Wprowadzenie nowych regulacji dotyczących trzeźwości, ma na celu przede wszystkim zadbanie o bezpieczeństwo pracowników, mienia, a niekiedy potencjalnych klientów.
Nasza ekspertka prawa pracy skomentowała w tym kontekście tzw. zasadę zero tolerancji dla alkoholu. Zwróciła uwagę, że w pewnych branżach już od dawna funkcjonowały regulaminy mówiące wprost, że pracownik, który ma nawet minimalną zawartość alkoholu w organizmie, nie zostanie dopuszczony do pracy.
Autorka zaznacza brak ważnego wg niej przepisu, który pozwalałby pracodawcom na ustalenie, że jedynie pracownika z zerową zawartością alkoholu w organizmie można dopuścić do pracy. Zagadnienie to zostało pominięte podczas prac komisji sejmowej.
Jak nowe przepisy będą funkcjonować w praktyce? O tym przekonamy się już wkrótce. Zachęcamy do lektury.
Artykuł dostępny tutaj.